Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi̇ ×
© 2020 Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi̇

Kadın Genital Organları

 || Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi  || Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi  || Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi  || Medicana Konya Tüp Bebek Merkezi

Kadın genital organlarını iç ve dış genital organlar olarak ikiye ayırabiliriz.Dış genital organlar perine ,kızlık zarı,büyük dudak,küçük dudak ve klitoristir.Daha çok üreme ile ilgili iç genital organlar vajina,rahim ağzı(servix),rahim(uterus) ,tüpler ve yumurtalıklardır(overler).

Yumurtalıklar(overler):Erkekte testislerin karşılığıdır.Karın içinde rahimin her iki tarafında bulunmaktadır. Uzunlukları yaklaşık 3.5 santimetre, genişliği yaklaşık 2.5 santimetre ve kalınlığı yaklaşık 1 santimetredir. Bağlar ile karın duvarına ve rahme bağlanmışlardır. Görevleri kadınlık hormonlarını üretmek ve yumurta hücresi geliştirip salmaktır.

Uterus (Rahim): Pelvis boşluğunda bulunan ve gebeliği miadına kadar taşımaya yarayan dışta düz kas hücrelerinden oluşan içte ise endometrium adı verilen tabaka ile ile kaplı armut biçimli bir organdır. Normal anatomide öne ya da arkaya dönük olabilir. Fundus, Korpus, İsthmus ve serviks olarak 4 bölümde incelenir. Uterus bir kısım bağlar tarafından yerinde tutulur. Bunlar tutucu ve asıcı bağlar olarak sınıflandırılırlar. Uterusun içi boştur. Bu boşluğa kavite ya da endometrial kavite adı verilir. Gebelik oluştuğunda burada yerleşir ve büyür.

Serviks: Rahimin vajina ile temasını sağlayan en uç kısmıdır. Jinekolojik muayene esnasında gözle görülebilen bir yapıdır. Enfeksiyonlara ve yaralara karşı oldukça savunmasızdır. Smear testi esnasında buradan alınan hücreler incelenir. Serviksin ortasından serviksle endometrial kaviteyi birleştiren bir kanal geçer. Bu kanala endoservikal kanal adı verilir. Uterus önde mesane arkada ise rektum (barsakların depo görevi yapan son kısmı) ile komşudur.

Tuba Uterina (Fallop tüpleri):Rahim ile yumurtalıklar arasında uzanan yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda bir çift kanaldır.Yumurta ve spermin karşılaştığı yerdir aynı zamanda oluşan embriyonun rahime iletilmesini sağlar.5 kısımda incelenir.

İntramural: Tüplerin uterusun kas tabakası içine gömülü olan kısmıdır. 1.5-2 cm uzunluğundadır.

İsthmik: İntramural kısımdan yanlara doğru uzanan bölgedir.2-3 santimetre uzunluğundadır

Ampulla: Tüplerin en geniş kısmı olup 5 santimetre uzunluğunda ve 1 santimetre kalınlığındadır. Yumurta ile spermin karşılaşması ve döllenme burada gerçekleşir.

İnfundibulum: Tüplerin huni şeklindeki ucudur.

Fimbria: Tüplerin en uç kısmıdır. Püskül şeklindedir. Yumurtalıklardan atılan yumurta hücresini süpürür tarzda hareketlerle yakalama görevini yerine getirir.